Aşık Veysel Kimdir?

Gönderen BY.CodeR 5 Mayıs 2009 Salı



Asıl ismi:Veysel Şatıroğlu..

1894’te Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya geldi. Veysel’in doğduğu sıralar, çiçek hastalığı salgını vardı. Çiçek yüzünden Veysel’den önce, iki kız kardeşi yaşamlarını yitirmişti. Yedi yaşında O da çiçek hastalığına yakalandı ve iki gözü de kör oldu.

Babası Veysel’in üzüntüsünü bastırması için bir saz alır ve halk ozanlarından şiirler okuyup, ezberletir oğluna. Veysel’in annesi ve babası “belki biz ölürüz ve kardeşi Veysel’e bakamaz” düşüncesiyle Veysel’i akrabalarından Esma adında bir kızla evlendirdiler ve Esma’dan bir kız, bir oğlu oldu Veysel’in.

Oğlan çocuğunun daha on günlükken ölümüyle hayata küsen Veysel, bundan sonra annesi, ondan 18 ay sonra da babasının ölümüyle iyice yıkıldı.

Abisi çocuklara ve işlere bakması için bir hizmetçi tutar. Ancak namus düşmanı çıkan bu hizmetçi, Veysel’in eşini kandırarak kaçırır. Veysel’in acı dolu hayatına bir acı daha eklenir böylece. Veysel’in kucağında henüz altı aylık kızı vardır. Küçük yavru da iki yıl sonra hayatını kaybeder. Acılar Veysel’i aşık eder. O zaman söyler: “Benim sadık yarim kara topraktır” diye…

Aşık Veysel, Cumhuriyet ve Mustafa Kemal Paşa üzerine yazdığı destanla meşhur oldu. Destanı Paşa’ya okumak için arkadaşı İbrahim ile yürüyerek Ankara’ya gittiler. Ancak destanı Atatürk’e okumak kısmet olmadı.

Okullarda Saz öğretmenliği yaptı. 1965 yılında TBMM, özel bir kanunla Âşık Veysel’e, “Anadilimize ve milli birliğimize yaptığı hizmetlerden ötürü” 500 lira aylık bağladı. 21 Mart 1973 günü, sabaha karşı saat 3.30’da doğduğu köy olan Sivrialan’da, hayata veda etti.

-- Albümü İNDİR --



Son Albümler

Bağlantılar

Sayaç - İstatistik